2025. November 26., Wednesday
KAN (Pétisó) je zaštićeni naziv robne marke mađarskog dušičnog gnojiva koje se proizvodi od 1932. godine. Izvorna ideja bila je proizvesti gnojivo koje poljoprivrednicima omogućuje obnavljanje dušika bez zakiseljavanja tla. S vremenom, kako su se mijenjale potrebe kupaca, sadržaj dušika u KAN-u (Pétisó) povećao se, te danas iznosi 27 %. Osim toga, KAN (Pétisó) sadrži 7 % kalcija (izraženo kao CaO) i 5 % magnezija (izraženo kao MgO) iz 228 kg dolomita po toni. Tako ukupno sadrži 39 % makroelemenata (dušik, kalcij, magnezij).
Međutim, bit nije promijenjena. KAN (Pétisó) je izvrstan izvor dušika, a sadrži i prirodno dobiveni, rudarski dolomit iz domaćih izvora, koji može neutralizirati kiselost tla te je također izvrstan izvor kalcija i magnezija. No, budući da govorimo o dolomitu, pogledajmo zašto je izvor kalcija (a u ovom slučaju i magnezija) tako važna tema.
Odgovor je jednostavan. Nisu svi izvori kalcija isti. Neki proizvođači za proizvodnju svojih proizvoda tipa mješani amonijev nitrat i dolomita (MAS, CAN), sličnih KAN-u (Pétisó), koriste vapnenac u prahu (CaCO₃), anhidrit (CaSO₄), eventualno neki drugi nusproizvod iz industrijskih procesa, kalcinirani vapnenac (CaO) i slično. Samo karbonatni (CO₃) oblici imaju vrijednost u neutraliziranju kiselosti tla, jer ostali nemaju trajan učinak i ne neutraliziraju kiselost tla (ili amonijev nitrata u gnojivu). Primjeri su gips i svi ostali spojevi kalcijeva sulfata.
Osim toga, dolomit ima veću neutralizacijsku sposobnost od vapnenca u prahu i sadrži značajne količine magnezija, koji je neophodan za biljke. MAS gnojiva nisu proizvedena s dolomitom ili uopće ne sadrže magnezij ili ga sadrže samo u tragovima (<1 %).
Zbog toga je KAN (Pétisó) savršen za bilo koju vrstu tla, jer ga ne zakiseljava, a biljke opskrbljuje kalcijem i magnezijem, uz dušik.
Zašto je loše ako je naše tlo kiselo?
Jer kiselo tlo narušava strukturu tla, njegovu sposobnost upijanja i zadržavanja vode, čini ga podložnijim zbijanju i smanjuje dostupnost hranjivih tvari. Pogledajmo primjer. Na blago kiselom tlu (pH = 6) tek nešto više od polovice (52 %) primijenjenog fosfora se iskoristi, a iskorištavanje dušika smanjuje se za 11 %. Ako izračunamo gubitak od samo 16,5 kg/ha dušika i 25 kg/ha aktivnog sastojka P₂O₅, to i dalje predstavlja više od 58 EUR izgubljenog po hektaru.
Na kiselom tlu „gubitak hranjivih tvari” je još veći i pogađa čak i primijenjeni kalij (Slika 1).

Slika 1: Utjecaj pH tla na dostupnost hranjivih tvari
Na kiselom tlu fosfor se veže u obliku vodoneotopivih spojeva željeza i aluminija i može se apsorbirati tek kada pH poraste. Međutim, oko 60 % obradivih površina u Mađarskoj pogođeno je kiselosti tla, što smanjuje plodnost tla.
Zašto su kalcij i magnezij toliko važni?
Nedostatak kalcija mijenja propusnost staničnih membrana, usporava transport hranjivih tvari i mijenja funkciju hormona. Zbog promijenjene propusnosti membrana, pasivni transport (upijanje hranjivih tvari bez utroška energije) također je poremećen. To znači da se smanjuje količina hranjivih tvari koja se može apsorbirati „besplatno“. Magnezij je važan aktivator enzima, pa sudjeluje u svim procesima izgradnje i predstavlja središnji sastojak klorofila (koji, uz magnezij, sadrži i četiri atoma dušika). Bez klorofila fotosinteza ne može biti provedena, biljke ne mogu asimilirati organsku tvar, a prinosi opadaju. To je posebno izraženo tijekom toplinskog stresa, kada UV-zračenje oštećuje klorofil, a ako u tlu nema dovoljno magnezija (i, naravno, dušika) u apsorbirajućem obliku, biljka neće moći proizvesti klorofilske molekule koje su u međuvremenu uništene. To zaustavlja fotosintezu i biljka počinje razgrađivati vlastitu organsku tvar, što rezultira smanjenjem prinosa. Osim toga, magnezij sudjeluje i u transportu organske tvari unutar biljke.
U njegovoj odsutnosti uobičajena je pojava nepotpune oplodnje ili formiranja zakržljalih klipova na kraju kukuruznog klipa. Ako to zahvati samo 15 klipova po biljci, to znači gubitak prinosa od 200–250 kg po hektaru za 70.000 produktivnih biljaka. Magnezij štiti od stresa. I to ne samo od toplinskog stresa koji je ranije spomenut.
Također i od suše. Biljke koje su dobro opskrbljene magnezijem imaju dublji i bogatiji korijenski sustav, što im pomaže da u pravo vrijeme i u odgovarajućim količinama upijaju vodu i u njoj otopljene hranjive tvari.
Prosječna veličina čestica dolomita u KAN-u (Pétisó) manja je od 40 µm. Ovaj sitno mljeveni dolomit mnogo je reaktivniji od dolomita 0–2 koji se tradicionalno kupuje iz rudnika. Viša reaktivnost rezultat je 25–50 puta veće specifične površine. Treba imati na umu da kukuruz, pšenica, uljana repica i suncokret upijaju s tla po hektaru 55, 40, 110 i 80 kg kalcija te 36, 35, 35–80 i 50 kg magnezija (ovisno o prinosu, to može biti više ili manje), što se mora redovito nadoknađivati, u većoj ili manjoj mjeri, ovisno o sposobnosti tla da opskrbi hranjivim tvarima.
Još jedna važna prednost dolomita je ta što vrlo dobro stabilizira amonijev nitrat. Tako sadržaj dušika u KAN – u (Pétisó) gotovo da nije pogođen gubitkom dušika zbog isparavanja amonijaka (Slika 2).

Slika 2: Gubitak dušika iz različitih gnojiva
Iako eksperiment nije testirao KAN (Pétisó), već KAN drugoga proizvođača, i dalje je jasno da isparava 0,7 % aktivnog sastojka iz kalcijsko-amonijevog nitrata (KAN), u usporedbi s 1,3 % kod amonijevog nitrata, 8,2 % kod otopina uree i amonijevog nitrata (UAN) te 13 % kod uree pod istim uvjetima. Osim toga, učinak uree je nepredvidiv zbog značajno promijenjene raspodjele oborina i temperature, a njena primjena je teško vremenski uskladiti, što može uzrokovati dodatne gubitke. Fizički izgled KAN-a (Pétisó) također je jedinstven. Granulirane čestice KAN-a (Pétisó) vrlo su otporne na fizički utjecaj, imaju visoku čvrstoću čestica, gotovo su savršeno sferične i imaju najjedinstveniju raspodjelu veličine. Kao rezultat toga, oslobađaju dušik tijekom dužeg vremenskog razdoblja, uzrokuju minimalno habanje metalnih dijelova rasipača, mogu se širiti na veću udaljenost s izvrsnim pokrivanjem i dobro održavaju postavljenu dozu tijekom primjene. Prilirane čestice KAN-a (Pétisó) su manje, pa se mogu širiti na manju udaljenost, ali i dalje postižemo ravnomjerniji obrazac rasipanja nego kod standardnih granula. Njegove mekše, higroskopne granule brže se otapaju, opskrbljujući biljku dušikom ranije, te se otapaju čak i pri nižoj vlažnosti, što ga čini idealnim za primjenu u uvjetima niže vlažnosti tla, manje kiše ili odgođenog prihranjivanja. Ima veću toplinsku stabilnost, pa se tijekom skladištenja ne kristalizira čak ni iznad 32 °C i ne gubi sadržaj aktivnog sastojka.
KAN (Pétisó) opskrbljuje biljku istovremeno trima hranjivim tvarima, ne zakiseljava tlo, poboljšava njegovu strukturu, gotovo ne uzrokuje gubitke isparavanjem i može se koristiti na bilo kojoj vrsti tla i usjeva, kao osnovno, predsjetveno ili prihranjivanje tijekom vegetacije. To je univerzalno i jedinstveno gnojivo. Zapamtite, ako ne upotrijebite odgovarajuću količinu gnojiva, biljka će gladovati, prinosi će se smanjiti, a proizvodnja neće biti isplativa!